Tasuta transport alates 75.00 €+

Cava – Kataloonia päritolu kihisev rõõm


Vahuveinid on juba sajandeid olnud pidulike sündmuste ja eriliste hetkede lahutamatu osa. Üks vähem tuntud, kuid siiski kvaliteetne vahuveinide valik on Cava. See Hispaania päritolu jook pakub laia valikut maitseid ja stiile ning on leidnud üha rohkem austajaid üle maailma. Selles artiklis uurime Cava ajalugu, valmistamist ja olulisemaid piirkondi, mis on kaasa aidanud selle mainele kui ühele maailma parimatest vahuveinidest.

Cava ajalugu

Cava valmistamise traditsioon sai alguse 19. sajandi lõpus Kataloonia piirkonnas Penedès. Inspiratsiooni leiti Prantsusmaa šampanjaregioonist, kus valmistatakse maailma kuulsaimat vahuveini. Kataloonia veinivalmistajad mõistsid, et neil on sarnased kliima- ja pinnasetingimused ning nad hakkasid kasutama sama meetodit, mida šampanjatootjad kasutavad – klassikalist meetodit ehk pudelikääritamist.

Cava valmistamine

Cava valmistamise protsess algab viinamarjakasvatusest. Cava valmistamiseks kasutatakse peamiselt kolme viinamarjasorti – Macabeo, Xarel-lo ja Parellada. Mõnikord võidakse neid segada teiste sortidega nagu Chardonnay, Pinot Noir või Subirat Parent.

Pärast viinamarjade korjamist ja pressimist järgneb kääritamine roostevabast terasest anumates. Seejärel segatakse vein, et moodustada põhikomponendid, mis annavad Cava’le tema eripärase maitseprofiili. Seejärel villitakse vein pudelitesse ja lisatakse suhkrulahust ning pärm, et käivitada teine kääritamine. Seejärel tihendatakse pudelid korgiga ning veinid jäetakse laagerduma pimedasse ja jahedasse kohta. Laagerdamisperiood varieerub sõltuvalt Cava stiilist ja klassifikatsioonist, kuid see võib kesta vähemalt 9 kuud kuni mitu aastat.

Cava piirkonnad

Kataloonia piirkonnas on mitu Cava tootmistsoon, millest kõige tuntumad on Penedès, Alt Penedès ja Cava suurim keskus, Sant Sadurní d’Anoia. Penedès on Kataloonia südames asuv piirkond, kus toodetakse kõige rohkem Cava veine. Selle piirkonna ainulaadne mikrokliima ja mitmekes

ine pinnas on ideaalsed viinamarjakasvatuseks, tagades veinide kvaliteedi ja iseloomu.

Cava stiilid

Cava pakub laia valikut stiile, mis rahuldavad erinevate eelistuste ja eelarvamustega veinisõpru. Siin on mõned levinumad Cava stiilid:

  1. Brut Nature: Kõige kuivem Cava tüüp, kus lisatud suhkrut ei ole. See stiil rõhutab puuvilja ja mineraalseid noote ning on värske ja elegantne.
  2. Brut: Veidi magusam kui Brut Nature, kuid siiski kuiv. Brut Cava on tasakaalus puuviljasuse ja värskuse vahel.
  3. Extra Brut: See stiil on väga kuiv ja madala suhkrusisaldusega ning rõhutab Cava mineraalsust ja komplekssust.
  4. Seco: Cava Seco on veidi magusam kui eelnevad stiilid, kus suhkrut on lisatud, et tasakaalustada hapet ja lisada veini magusust.
  5. Rosé: Cava Rosé valmistatakse punaste viinamarjade kasutamisel ja see omab elegantset roosakat värvi. Maitse on sageli puuviljane ja värske.

Cava – maailma kvaliteetseim vahuvein

Cava on leidnud tunnustust üle maailma oma kvaliteedi ja taskukohase hinna poolest. Mitmekülgsed maitseprofiilid, traditsiooniline pudelikääritamise meetod ja Cava piirkonna veinimeistrite kire ja pühendumuse kombinatsioon teevad sellest vahuveinist tõelise erilise joogi.

Olenemata sündmusest või meeleolust, võib Cava lisada sära ja elegantsi. Selle kihiseva rõõmu abil saate tähistada elu suuri ja väiksemaid hetki ning avastada uusi maitseelamusi.

Tasuta transport

Ostukorv alates 75€+

100% rahulolu garantii

Oled meile tähtis

Kvaliteetsed tootjad

Kõik tootjad on sertifitseeritud

Turvaline ostukeskkond

Pangalink / MasterCard / Visa